טיפול פסיכולוגי הוא טיפול אשר ניתן על-ידי פסיכולוג מורשה, בוגר תואר שני בפסיכולוגיה ובוגר התמחות, אשר נרשם בספר הפסיכולוגים במשרד הבריאות. פסיכולוגיה היא למעשה תורת הנפש, הכוללת שיטות שונות לטיפול בנפש האדם. ישנם תחומים רבים בפסיכולוגיה, כאשר אחד הבולטים שבהם היא הפסיכולוגיה הקלינית. הפסיכולוג הקליני, מתמחה בטיפול במחלות נפש ובהפרעות נפשיות וכן במתן טיפול פסיכולוגי ויעוץ לאנשים בבעיות נפשיות יומיומיות כגון דיכאון או חרדה. אין אדם שלא יוכל להפיק תועלת כלשהי מטיפול פסיכולוגי, אולם לרוב הוא נדרש, כאשר ישנה פגיעה של ממש באיכות החיים בעקבות הבעיות הנפשיות. בניגוד לדעה הקדומה שהיתה רווחת בעבר, שטיפול כזה מיועד לחולי נפש בלבד, ישנה כיום הכרה הולכת וגוברת ביעילותו של טיפול פסיכולוגי .
המצבים הנפוצים ביותר המביאים אנשים לפנות ליעוץ פסיכולוגי, הם מצבי דיכאון או חרדה, הנוצרים על רקע של בעיות וטרדות יומיומיות. הטיפול במצבים אלה, מתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה, דפוסי התקשורת וצורות ההתנהגות, המביאים את המטופל למצב החרדתי או הדכאוני, במטרה להוביל לשיפור נקודתי, שיאפשר למטופל להחזיר את השליטה לחייו. המצב אינו חייב לגרום לפגיעה קיצונית - מספיק שתיגרם הפרעה בתפקוד היומיומי על-מנת להזדקק לטיפול מסוג זה. לפניכם סקירה קצרה על שני מצבי ההפרעות הללו, הגורמים להם והטיפול הפסיכולוגי עבורם:
דיכאון
דיכאון, דיפרסיה בלעז, הוא מצב של עצב ויאוש עמוקים, המביאים לשיבוש בתפקוד היומיומי של האדם. הסיבות לדיכאון הן מגוונות, וכוללות טראומות ילדות, אירועי אובדן של אדם קרוב, אירועי הגורמים ללחץ רב וכן מאפיינים אישיותיים. ישנה נטיה תורשתית לדיכאון והוא נפוץ יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים. טיפול פסיכולוגי בדיכאון כולל מספר שלבים:
• שלילת הפרעות פתולוגיות, שהטיפול בהן הוא פסיכיאטרי ונוירולוגי בעיקרו ולא טיפול פסיכולוגי .
• שיחות עם פסיכולוג במטרה לאתר את הגורמים והסיבות לדיכאון.
• לימוד דרכים לפריקת לחצים ולשליטה בגורמי הדיכאון.
• הקניית דרכי חשיבה וראייה חיובית יותר של המציאות.
דיכאון אשר אינו משתפר בעקבות טיפול פסיכולוגי, מצריך פניה לטיפול תרופתי באמצעות פסיכיאטר. עם זאת, מומלץ לתת הזדמנות לטיפול הפסיכולוגי ולפנות לטיפול תרופתי או לטיפולים פסיכיאטריים אחרים, רק אם הפסיכולוג השתכנע שזהו המוצא היחידי.
חרדה
חרדה הוא שם כולל למגוון רחב של הפרעות נפשיות, שמקורן במתח נפשי מוגבר, הגורם לפגיעה בתפקוד היומיומי וכולל בין היתר פוביות שונות, הפרעות פוסט-טראומתיות והתקפי פאניקה. זהו מצב המעורר תגובות פיזיולוגיות, הדומות לתגובות פחד, אך ללא קשר לגירוי ספציפי העלול לגרור פחד, אלא על רקע תחושות שליליות מעורפלות יותר. הלוקים בהפרעות חרדה מפתחים שינויים התנהגותיים, מחשבתיים, רגשיים וגופניים. טיפול פסיכולוגי במצבי חרדה כולל מספר שלבים:
• הבנת מקור הפחדים הגורמים להפרעות החרדה וסיווגם.
• לימוד דרכי חשיבה אשר יוכלו לסייע בהתמודדות עם הפחדים.
• מתן מידע הגיוני, שיוכל לסייע בהתמודדות עם הפחדים ומתן לגיטימציה לתחושות המביאות לפחדים.
• במצבים קיצוניים הכוללים התקפי חרדה, הפרעות כפייתיות או חרדה על רקע של תגובת קרב (הלם קרב), ייתכן והפיתרון היעיל, יושג בשילוב של טיפול פסיכולוגי עם טיפול פסיכיאטרי, תרופתי או אחר.
טיפול פסיכולוגי יכול להשיג יעילות משמעותית בשיפור אורח החיים, הן במצבים של דיכאון או חרדה קליניים והן במצבים של הפרעות נפשיות, אשר האדם מרגיש כי הן פוגעות בהתנהלותו היומיומית. כיום, טיפול פסיכולוגי הוא דבר מקובל וניתן להסתייע בשירות במסגרות פרטיות, במכוני פסיכולוגים ואפילו בקופות החולים.